Jídelníček


Jídelníček      9. 12.  – 13. 12. 2019
 

Pondělí

Chléb venkovský, pomazánka z cizrny, vitacao, zelenina, banán 1, 3, 7, 4
Polévka květáková s tarhoňou Omáčka masová, těstoviny semolinové, mošt 1, 7
Rohlík sojový tmavý, sýr lučina, čaj černý rybíz 1, 3, 7, 6

Úterý
Chléb sedlácký, pomazánka drožďová, káva, zelenina, jablko 1, 3, 7
Polévka hrachová Kuře pečené, kaše bramborová, salát zelný 1, 7
Kaiserka, máslo pomazánkové, rajče, čaj malina 1, 3, 7

Středa
Rohlík, pomazánka sýrová, granko, zelenina, pomeranč 1, 3, 7
Polévka ragú s bramborem Hovězí na žampiónech, bulgur, nápoj ovocný 1, 7, 9
Perník domácí, mléko 1, 3, 7

Čtvrtek
Bochánek slunečnicový, pomazánka masová, káva, zelenina, kiwi 1, 3, 7
Polévka vývar kuřecí Štika na másle a pórku, kaše bramborová, mrkvík, termix 1, 4, 7, 9
Chléb šumbarský, rama, vejce, čaj zelený tropic 1, 3, 7

Pátek

Pletýnka multicereální, máslo, horká čokoláda, zelenina, mandarinka 1, 3, 7
Polévka kulajda Vepřové na kmíně, rýže dušená, nápoj ovocný 1, 7
Tyčinka, čaj jablko se skořicí 7

Neodhlášený oběd (první den nepřítomnosti) se vydává v době od 11.30 do 11.45 hod. 

Ostatní neodhlášené obědy propadají.

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2 Korýši a výrobky z nich

3 Vejce a výrobky z nich

4 Ryby a výrobky z nich

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 Mléko a výrobky z něj

8 Skořápkové plody a výrobky z nich

9 Celer a výrobky z něj

10 Hořčice a výrobky z ní

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 Oxid siřičitý a siřičitany

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.