Jídelníček

Jídelníček       24. 6.  – 28. 6. 2019
 

Pondělí                                                                               alergeny

Kaše rýžovo-jáhlová, mléko, zelenina, nektarinka 7
Polévka rajská s rýží Treska s brokolicí, kaše bramborová, nápoj ovocný 1, 3, 7, 4
Rohlík sojacereální, máslo pomazánkové, rajče, čaj ostružina s aloe 1, 3, 6, 7

Úterý
Lněné zlato, pomazánka vajíčková, vitacao, zelenina, meruňky 1, 3, 7
Polévka kapustová Nudličky kuřecí se zeleninou, kuskus, džus, termix 1, 7, 9
Croissant, mléko 1, 3, 7

Středa
Chléb sedlácký, pomazánka tuňáková, káva, zelenina, meloun 1, 3, 7, 4
Polévka vývar s těstovinou Hovězí maso vařené, omáčka koprová, brambory, džus 1, 7, 9
Rohlík, sýr tavený, čaj multivitamín 1, 3, 7

Čtvrtek
Uzavřena MŠ

Pátek
Uzavřena MŠ

Neodhlášený oběd (první den nepřítomnosti) se vydává v době od 11.30 do 11.45 hod. 

Ostatní neodhlášené obědy propadají.

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2 Korýši a výrobky z nich

3 Vejce a výrobky z nich

4 Ryby a výrobky z nich

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 Mléko a výrobky z něj

8 Skořápkové plody a výrobky z nich

9 Celer a výrobky z něj

10 Hořčice a výrobky z ní

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 Oxid siřičitý a siřičitany

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.