Jídelníček

 

11. 12. –  15. 12. 2017

 

  Pondělí

Pletýnka multicereální, máslo, kakao, zelenina, banán 1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5
Polévka brokolicový krém Nugetky lososové, kaše bramborová, salát mrkvový 1, 7, 9, 4
Pudink se šlehačkou, čaj multivitamín  7

Úterý

Houska, pomazánka z taveného sýru, mléko ochucené, zelenina, mandarinka 1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5
Polévka zeleninová s kroupami Kuře pečené, kaše bramborová, džus 1, 9, 7, 10, 12
Chléb sedlácký, rama, vejce, čaj s citrónem 1/51/52, 7, 3, 6

Středa

Chléb venkovský, pomazánka masová, vitacao, zelenina, jablko 1/51/52, 7, 3, 6
Polévka hrachová Játra na cibulce, rýže dušená, okurek, mošt 1
Croissant, mléko  1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5

Čtvrtek

Kaiserka, pomazánka z tuňáka, káva, zelenina, bluma 1/51/52, 6, 3, 7, 8, 13, 5
Polévka špaldová Králík na slanině, brambory, nápoj ovocný 1, 3, 9
Rohlík sojacereální, sýr Lučina, čaj jahodový s ginkem 1/51/52, 6, 11, 3, 7, 8, 13, 5

Pátek 

Chléb toustový, pomazánka zeleninová, granko, zelenina, jablko 1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5, 10, 12
Polévka drožďová Guláš hovězí, chléb cerea, mrkvík 1/51/52, 7, 3, 6
Tyčinka ovocná, čaj meduňkový

Neodhlášený oběd se vydává v době od 11.45 do 12.00 hod. 

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich                      51 Obiloviny – pšenice

2 Korýši a výrobky z nich                                                           52 Obiloviny – žito

3 Vejce a výrobky z nich                                                             53 Obiloviny – ječmen

4 Ryby a výrobky z nich                                                              54 Obiloviny – oves

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich                    55 Obiloviny – špalda

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                      56 Obiloviny – kamut

7 Mléko a výrobky z něj                                                              57 Obiloviny – hybridní odrůdy

8 Skořápkové plody a výrobky z nich                                      61 Skoř. plody – mandle

9 Celer a výrobky z něj                                                                62 Skoř. plody – lískové ořechy

10 Hořčice a výrobky z ní                                                           63 Skoř. plody – vlašské ořechy

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                     64 Skoř. plody – kešu ořechy

12 Oxid siřičitý a siřičitany                                                        65 Skoř. plody – pekanové ořechy

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                    66 Skoř. plody – para ořechy

14 Měkkýši a výrobky z nich                                                     67 Skoř. plody – pistácie

68 Skoř. plody – makadamie

 

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.