Jídelníček

Jídelníček      21. 10.  – 25. 10. 2019
 

Pondělí

Vánočka, máslo, mléko, zelenina, banán 1, 3, 7
Polévka italská Čočka po orientálsku, zelenina na másle, chléb sedlácký, tykvík 1, 3, 7
Chléb venkovský, rama, sýr strouhaný, čaj brusinkový 1, 3, 7

Úterý
Rohlík, pomazánka celerová, horká čokoláda, zelenina, bluma 1, 3, 7, 9
Polévka brokolicová Čevabčiči, brambor opékaný, mošt 1, 3, 10
Kaiserka, máslo pomazánkové, ředkvička, čaj jahoda s ginkgem 1, 3, 7

Středa
Chléb sedlácký, vaječina šlehaná, káva, zelenina, jablko 1, 3, 7
Polévka hráškový krém Vepřové na kmíně, rýže dušená, mrkvík 1
Croissant, mléko 1, 3, 7

Čtvrtek
Chléb toustový, pomazánka tvarohová, vitacao, zelenina, hruška 1, 3, 7
Polévka zeleninová s jáhly Svíčková na smetaně, knedlík houskový, džus 1, 3, 7 Ovoce, čaj ostružina s aloe

Pátek
Chléb císařský, pomazánka tuňáková, káva, zelenina, mandarinka 1, 3, 7, 4
Polévka fazolová Plátek kuřecí se sýrem, brambory, salát zelný 1, 7
Pribináček, čaj hruška se zázvorem 7

Neodhlášený oběd (první den nepřítomnosti) se vydává v době od 11.30 do 11.45 hod. 

Ostatní neodhlášené obědy propadají.

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2 Korýši a výrobky z nich

3 Vejce a výrobky z nich

4 Ryby a výrobky z nich

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 Mléko a výrobky z něj

8 Skořápkové plody a výrobky z nich

9 Celer a výrobky z něj

10 Hořčice a výrobky z ní

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 Oxid siřičitý a siřičitany

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.