Jídelníček

Jídelníček       6. 10. – 12. 10. 2018
 

Pondělí                                                                               alergeny

Chléb venkovský, pomazánka z cizrné mouky, káva, zelenina, banán 1, 7, 3, 4
Polévka brokolicový krém s jáhly Nudličky kuřecí s nivou, těstoviny semolinové, mošt 1, 4, 7
Banketka, mléko, ovoce  1, 7, 3

 Úterý
Pletýnka multicereální, máslo,  kakao, zelenina, hruška 1, 7, 3
Polévka hrachová Treska se sýrem, kaše bramborová, salát z hlávkového zelí 1, 3, 4, 7
Chléb šumbarský, rama, vejce, čaj s citrónem 1, 3, 7

 Středa
Jogurt, vitacao, zelenina, jablko   7
Polévka bramborová Medvědí tlapky, rýže dušená, nápoj ovocný Big 1, 7
Houska, sýr tavený, čaj borůvka s rakytníkem 1, 3, 7

 Čtvrtek
Chléb toustový, rozhuda, mléko banánová, zelenina, hroznové víno 1, 3, 7, 10               6
Polévka z vaječné jíšky Plátek kuřecí s broskví, kaše bramborová, tykvík 1, 3, 9, 7
Rohlík sojový, máslo pomazánkové, rajče, čaj jahoda s ginkem 1, 3, 7

 Pátek
Bochánek slunečnicový, pomazánka masová, káva, zelenina, jablko 1, 3, 7
Polévka česneková s bramborem Guláš hovězí, chléb venkovský, nápoj ovocný 1, 12
Knüsspi, mléko 1, 6, 7
 

 

Neodhlášený oběd se vydává v době od 11.30 do 11.45 hod. 

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2 Korýši a výrobky z nich

3 Vejce a výrobky z nich

4 Ryby a výrobky z nich

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 Mléko a výrobky z něj

8 Skořápkové plody a výrobky z nich

9 Celer a výrobky z něj

10 Hořčice a výrobky z ní

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 Oxid siřičitý a siřičitany

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

 

 

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.