Jídelníček

Jídelníček       4. 2. – 8. 2. 2019
 

Pondělí                                                                               alergeny

Krupice mléčná, mléko, zelenina, hruška     7
Polévka rajská s těstovinou   Čočka na kyselo, zelenina císařská na másle, bochánek slunečnicový   1, 7, 3
Chléb sedlácký, perla sýr strouhaný, čaj borůvka s rakytníkem     1, 7, 3

 Úterý
Houska, pomazánka tvarohová, granko, zelenina, mandarinka     1, 3, 7
Polévka zeleninová Maso poděbradské, těstoviny semolinové, big nápoj     1, 3, 7, 9
Croissant, mléko      1, 3, 7

 Středa
Chléb šumbarský, pomazánka z tuňáka, káva, zelenina, hruška     1, 7, 3, 4
Polévka brokolicová Karbanátek přírodní, kaše bramborová, salát zelný     1, 7
Lněné zlato, máslo pomazánkové, rajče, čaj hruška se zázvorem     1, 3, 7

Čtvrtek    
Chléb toustová, pomazánka letní, vitacao, zelenina, banán     1, 3, 7
Polévka fazolová Hovězí maso na česneku, rýže dušená, okurek, mrkvík     1
Loupák, mléko      1, 3, 7

Pátek
Rohlík sojacereální, pomazánka mrkvová, mléko ochucené, zelenina, pomeranč     1, 7, 3
Polévka kapustová Nudličky kuřecí, brambory, mošt     1
Tyčinka ovocná, čaj limetka s gojou      1
 

 

Neodhlášený oběd (první den nepřítomnosti) se vydává v době od 11.30 do 11.45 hod. 

Ostatní neodhlášené obědy propadají.

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2 Korýši a výrobky z nich

3 Vejce a výrobky z nich

4 Ryby a výrobky z nich

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 Mléko a výrobky z něj

8 Skořápkové plody a výrobky z nich

9 Celer a výrobky z něj

10 Hořčice a výrobky z ní

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 Oxid siřičitý a siřičitany

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

 

 

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.