Jídelníček

Jídelníček       22. 4.  – 26. 4. 2019
 

Pondělí                                                                               alergeny

Státní svátek

Úterý
Chléb venkovský, pomazánka tuňáková, káva, zelenina, banán 1, 3, 7, 4
Polévka brokolicová Fazole pečené, bochánek slunečnicové, nápoj ovocný 1, 3, 7
Rohlík, sýr tavený, ředkvička, čaj brusinkový 1, 3, 7

Středa
Buchta cuketová, mléko ochucené, zelenina, hruška 1, 3, 7
Polévka drožďová Králík na slanině, rýže dušená, džus 1, 3, 7, 9
Chléb sedlácký, rama, sýr cihla, čaj multivitamín 1, 3, 7

Čtvrtek
Chléb venkovský, vaječina šlehaná, vitacao, zelenina, jablko 1, 3, 7
Polévka hrachová Hovězí dušené s baby karotkou, brambory, mošt 1 Houska, máslo pomazánkové, mléko 1, 3, 7

Pátek
Rohlík sojacereální, máslo, granko, zelenina, bluma 1, 3, 7
Polévka zeleninová s kapáním Guláš segedínský, knedlík houskový, nápoj ovocný 1, 3, 7, 9
Jogurt, čaj hruška se zázvorem 7

 

Neodhlášený oběd (první den nepřítomnosti) se vydává v době od 11.30 do 11.45 hod. 

Ostatní neodhlášené obědy propadají.

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2 Korýši a výrobky z nich

3 Vejce a výrobky z nich

4 Ryby a výrobky z nich

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 Mléko a výrobky z něj

8 Skořápkové plody a výrobky z nich

9 Celer a výrobky z něj

10 Hořčice a výrobky z ní

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 Oxid siřičitý a siřičitany

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.