Jídelníček

 

16. 10. – 20. 10. 2017

 

Pondělí

Rohlík, máslo, granko, zelenina, bluma         1/51, 7,         6, 3, 8, 11, 13, 5
Polévka zeleninová s kapáním Filé zapečené se smetanou, bramborová kaše, salát zeleninová        1, 3, 7, 9, 4
Chléb sedlácký, rama, sýr cihla, čaj meduňkový         1/51/52, 7, 3, 6

Úterý

Pribináček, mléko ochucené, zelenina, jablko           7
Polévka hrachová Krůtí maso dušené, rýže, nápoj ovocný           1
Lněné zlato, máslo pomazánkové, ředkvička, čaj malina            1/51/52, 6, 11, 3, 7, 8, 13, 5

Středa

Chléb venkovský, pomazánka drožďová, káva, zelenina, hruška 1/51/52, 7, 3, 6
Polévka špaldová s vejci Vepřové maso v kapustě, brambory, džus 1, 3,  9
Makovec, mléko 1/51, 7, 3

Čtvrtek

Houska, pomazánka z tuňáka, vitacao, zelenina, banán  1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5
Polévka brokolicový krém s tarhoňou Plátek kuřecí s broskví, kaše bramborová, tykvík 1, 7, 3
Rohlík sojacereální, sýr tavený, čaj multivitamín 1/51/52, 6, 11, 3, 7, 8, 13, 5

Pátek 

Chléb toustový, pomazánka vajíčková, mléko, zelenina, jablko 1/51, 7, 6, 3, 8, 11,        13, 5
Polévka česneková Guláš hovězí, těstoviny semolinové, mrkvík 1
Sojová tyčinka, čaj lesní směs se smetanou 7, 6, 5, 8

Neodhlášený oběd se vydává v době od 11.45 do 12.00 hod. 

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich                      51 Obiloviny – pšenice

2 Korýši a výrobky z nich                                                           52 Obiloviny – žito

3 Vejce a výrobky z nich                                                             53 Obiloviny – ječmen

4 Ryby a výrobky z nich                                                              54 Obiloviny – oves

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich                    55 Obiloviny – špalda

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                      56 Obiloviny – kamut

7 Mléko a výrobky z něj                                                              57 Obiloviny – hybridní odrůdy

8 Skořápkové plody a výrobky z nich                                      61 Skoř. plody – mandle

9 Celer a výrobky z něj                                                                62 Skoř. plody – lískové ořechy

10 Hořčice a výrobky z ní                                                           63 Skoř. plody – vlašské ořechy

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                     64 Skoř. plody – kešu ořechy

12 Oxid siřičitý a siřičitany                                                        65 Skoř. plody – pekanové ořechy

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                    66 Skoř. plody – para ořechy

14 Měkkýši a výrobky z nich                                                     67 Skoř. plody – pistácie

68 Skoř. plody – makadamie

 

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.