Jídelníček

 

19. 2. –  23. 2. 2018

 

  Pondělí

Vánočka, máslo, granko, zelenina, banán 1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5
Polévka gulášová Mořská štika na másle, bramborová kaše, mošt 1, 4, 7
Lněné zlato, máslo pomazánkové, ředkvička, čaj ostružinový s aloe 1/51/52, 6, 11, 3, 7        8, 13, 5

Úterý

Houska, pomazánka z Lučiny, mléko jahodové, zelenina, pomeranč 1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5
Polévka zeleninová Vepřové kousky na slanině, rýže dušená, salát mrkvový 1, 9
Termix, čaj s citrónem    7

Středa

Kaše pohanková, vitacao, zelenina, jablko 1, 6, 7
Polévka hrachová s krutony Hovězí plátek na hořčici, kuskus, džus 1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5, 10
Chléb sedlácký, rama, sýr strouhaný, čaj borůvkový s rakytníkem 1/51/52, 7, 3, 6

Čtvrtek

Bochánek slunečnicový pomazánka z tuňáka, káva, zelenina, kiwi 1/51, 7, 3, 6, 4
Polévka květáková Řízek kuřecí smažený, kaše bramborová, salát okurkový 1, 3, 7, 9
Bublanina s jablky, mléko  1, 3, 7

Pátek 

Chléb cerea, pomazánka masová, káva, zelenina, mandarinka 1, 7, 3, 6
Polévka brokolicový krém Buchtičky s krémem, mléko 1, 7, 3
Loupák, čaj meduňkový 1/51, 7, 6, 3, 8, 11, 13, 5

Neodhlášený oběd se vydává v době od 11.45 do 12.00 hod. 

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich                      51 Obiloviny – pšenice

2 Korýši a výrobky z nich                                                           52 Obiloviny – žito

3 Vejce a výrobky z nich                                                             53 Obiloviny – ječmen

4 Ryby a výrobky z nich                                                              54 Obiloviny – oves

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich                    55 Obiloviny – špalda

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich                                      56 Obiloviny – kamut

7 Mléko a výrobky z něj                                                              57 Obiloviny – hybridní odrůdy

8 Skořápkové plody a výrobky z nich                                      61 Skoř. plody – mandle

9 Celer a výrobky z něj                                                                62 Skoř. plody – lískové ořechy

10 Hořčice a výrobky z ní                                                           63 Skoř. plody – vlašské ořechy

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich                     64 Skoř. plody – kešu ořechy

12 Oxid siřičitý a siřičitany                                                        65 Skoř. plody – pekanové ořechy

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj                                    66 Skoř. plody – para ořechy

14 Měkkýši a výrobky z nich                                                     67 Skoř. plody – pistácie

68 Skoř. plody – makadamie

 

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.