Musaka – 5 porcí | |
vepřová mleté maso | 500 g |
brambory | 1000 g |
česnek | 2 storužky |
cibule | 1 ks |
cuketa | 1 ks |
rajská jablíčka | 6 ks |
vejce | 4 ks |
paprika sladká | 1 lžička |
bazalka | 1 lžička |
olej | 1 lžíce |
sůl, pepř | špetka |
kysaná smetana | 250 ml |
sýr eidam | 100 g |
Postup:
Na rozpáleném oleji krátce osmahneme na plátky nakrájený česnek s jemně nasekanou cibulí, přidáme maso, sůl, papriku a bazalku a za stálého míchání maso do zlatohněda orestujeme. Maličko podlijeme a krátce podusíme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, stejně tak rajčata a cuketu. Na dno tukem vymazaného pekáče narovnáme polovinu plátků brambor, na ně položíme polovinu plátků rajčat a pak cuket. Na ně rozložíme dušené maso a dál pokračujeme vrstvou cuket, pak rajčat a nakonec rozložíme zbylé brambory. Do smetany zašleháme vejce a sýr, maličko osolíme a opepříme a rovnoměrně nalijeme do plného pekáče. Ten vložíme do horké trouby a zvolna necháme asi hodinu péct. Sýr zachycený na povrchu krásně zrůžoví a utvoří na musace kůrku.