Recepty

Musaka – 5 porcí  
vepřová mleté maso 500 g
brambory 1000 g
česnek 2 storužky
cibule 1 ks
cuketa 1 ks
rajská jablíčka 6 ks
vejce 4 ks
paprika sladká 1 lžička
bazalka 1 lžička
 olej 1 lžíce
sůl, pepř špetka
kysaná smetana 250 ml
sýr eidam 100 g

 

Postup:

Na rozpáleném oleji krátce osmahneme na plátky nakrájený česnek s jemně nasekanou cibulí, přidáme maso, sůl, papriku a bazalku a za stálého míchání maso do zlatohněda orestujeme. Maličko podlijeme a krátce podusíme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, stejně tak rajčata a cuketu. Na dno tukem vymazaného pekáče narovnáme polovinu plátků brambor, na ně položíme polovinu plátků rajčat a pak cuket. Na ně rozložíme dušené maso a dál pokračujeme vrstvou cuket, pak rajčat a nakonec rozložíme zbylé brambory. Do smetany zašleháme vejce a sýr, maličko osolíme a opepříme a rovnoměrně nalijeme do plného pekáče. Ten vložíme do horké trouby a zvolna necháme asi hodinu péct. Sýr zachycený na povrchu krásně zrůžoví a utvoří na musace kůrku.