Jídelníček


Jídelníček     20. 1.  – 24. 1. 2020
 

Pondělí

Rohlík, pomazánka hermelínová, vitacao, zelenina, banán 1, 3, 7
Polévka frankfurtská s bramborem Nugetky lososové, kaše bramborová, džus 1, 3, 7, 4
Croissant, mléko 1, 3, 7

Úterý
Bochánek slunečnicový, pomazánka masová, káva, zelenina, mandarinka 1, 3, 7
Polévka drožďová Nudličky vepřové se zeleninou, kuskus, nápoj ovocný 1, 3, 9
Kaiserka, máslo pomazánkové rajče, čaj lesní směs se smetanou 1, 3, 7

Středa
Kaše rýžovo jáhlová, mléko, zelenina, jablko 7
Polévka květáková Roláda pražská, brambory, okurek, mošt 1, 3
Rohlík sojacereální, sýr Lučina, čaj hruškový se zázvorem 1, 3, 7


Čtvrtek
Chléb sedlácký, pomazánka tuňáková, káva, zelenina, kiwi 1, 3, 7, 4
Polévka čočková Kýta na paprice, těstoviny semolinové, tykvík 1, 7
Bublanina jablečná, mléko 1, 3, 7

Pátek
Veka, pomazánka letní, granko, zelenina, pomeranč 1, 3, 7
Polévka rybí Kuře pečené, kaše bramborová, salát mrkvový 1, 4
Tyčinka, čaj limetka s gojou 7

Neodhlášený oběd (první den nepřítomnosti) se vydává v době od 11.30 do 11.45 hod. 

Ostatní neodhlášené obědy propadají.

Seznam potravinových alergenů

 1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2 Korýši a výrobky z nich

3 Vejce a výrobky z nich

4 Ryby a výrobky z nich

5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7 Mléko a výrobky z něj

8 Skořápkové plody a výrobky z nich

9 Celer a výrobky z něj

10 Hořčice a výrobky z ní

11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12 Oxid siřičitý a siřičitany

13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny v potravinách

Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají

Alergická reakce : zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.