Spotřební koš

Spotřební koš stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně. Legislativně jsou stanoveny určité skupiny potravin (brambory, maso, ovoce, zelenina atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka a den. Výpočtem spotřebního koše pak jídelna dokumentuje, jak tato doporučení plní. Spotřební koš se počítá za měsíční období.

Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí +- 25%, s výjimkou tuků a cukrů, kde množství volných tuků a cukrů přestavuje horní hranici, kterou lze snížit. Množství zeleniny, ovoce a luštěnin lze zvýšit nad horní hranici tolerance.

V rámci zkvalitnění plnění spotřebního koše jsou dětem denně podávány mísy se syrovou zeleninou a na pitný režim mošty, džusy, 100% koncentráty.

Spotřební koš za měsíc únor 2020

skupina potravin spotřeba v %
maso    77,12
ryby    82,31
mléko    78,84
mléčné výrobky    77,98
tuky volné    56,63
cukry volné    33,62
zelenina    98,94
ovoce   104,72
brambory    73,33
luštěniny    98,31