Jídelníček
6. 4. - 10. 5. 2024
Pondělí alergeny
Kaše rýžovo-jáhlová, granko, zelenina, bluma 7
Polévka vývar s rýží a hráškem Kuře na paprice, těstoviny semolinové, mošt 1, 7, 9
Loupák, mléko kefírové 1, 7
Úterý
Houska, pomazánka tuňáková, káva, zelenina, hroznové víno 1, 7, 4
Polévka fazolová Vepřová pečeně na česneku, brambory, salát zelný 1
Chléb sedlácký, rama, vajíčko, ředkvička, čaj rybízový 1, 3, 7
Středa
Státní svátek
Čtvrtek
Rohlík sojacereální, pomazánka mrkvová, mléko ochucené, zelenina, jablko 1, 7, 6
Polévka zeleninová s bramborem Čočka po orientálsku, zelenina na másle, chléb šumbarský, džus 1, 7
Croissant, mléko 1, 7
Pátek
Veka, pomazánka tvarohová, horká čokoláda, zelenina, hruška 1, 7
Polévka rajská s těstovinou Hovězí tokáň, rýže dušená, nápoj ovocný 1
Tyčinka, čaj multivitamín 1, 6
Dobrou chuť
Ved. ŠJ : Šárka Králová Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.
Kuchařky: Monika Kubátová Pitný režim je dodržován denně
Radka Mojová Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.
Neodhlášený oběd (první den nepřítomnosti) se vydává do vlastních čistých nádob v době od 11,30 do 11,45 hod.
Následující neodhlášené obědy propadají.
Seznam potravinových alergenů
1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2 Korýši a výrobky z nich
3 Vejce a výrobky z nich
4 Ryby a výrobky z nich
5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 Mléko a výrobky z něj
8 Skořápkové plody a výrobky z nich
9 Celer a výrobky z něj
10 Hořčice a výrobky z ní
11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 Oxid siřičitý a siřičitany
13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14 Měkkýši a výrobky z nich
Alergeny v potravinách
Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají
Alergická reakce: zpravidla 1 hodinu po požití.
Projevy alergické reakce:
Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.
Jednou z hlavních zásad naší mateřské školy je utváření správných stravovacích návyků našich dětí, s důrazem na pochopení základů zdravé výživy a správného pitného režimu.
Stravování dětí má na starosti vedoucí ŠJ a dvě kuchařky.
Pro děti je zajištěna strava dle zásad zdravé výživy, plnohodnotná a vyvážená. Je zachována vhodná stavba jídelníčku dle tzv. spotřebního koše. Jídelníček je rozmanitý a pestrý, je dodržována zdravá technologie přípravy pokrmů a nápojů. Děti mají stále k dispozici ve třídě dostatek tekutin – pitný režim a čerstvé zeleniny ve formě zeleninových mís. Denně je podáváno ovoce.
Stravování se řídí
• platnými směrnicemi
• jídelníček je vyvěšen na nástěnce u hlavního vchodu
• jídlo se v naší MŠ podává 3x denně – dopolední svačina, oběd, odpolední svačina
• dodržujeme vhodné intervaly mezi jídly
• k jídlu přistupujeme s úctou
• o tom, co jíme, s dětmi mluvíme
Děti nikdy nenutíme do jídla, ale snažíme se, aby vše ochutnaly a naučily se tak zdravému stravování.
Odhlášení ze stravy |
---|
Formulář pro odhlašování stravy naleznete zde. |
Aktuální jídelníček |
NOVINKY |
---|
Nové fotografie |
Nejnovější fotografie z akcí v mateřské škole najdete zde |